top of page

Böbrek Kanseri

Tanı nasıl konulur?

Nedir?

Erişkinlerde renal hücreli karsinom en sık görülen böbrek kanseri türüdür. Diğer tip böbrek kanserleri daha az görülür.
Böbrek kanseri sıklığı artmaktadır. Bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik resonans görüntüleme (MR) gibi görüntüleme tetkiklerinin daha sık kullanması böbrek kanseri yakalanma şansını artırmıştır. Bu sayede rastlantı eseri yakalanan tümör genellikle erken evrede tedavi şansı daha yüksek iken tespit edilmektedir.

Belirtileri Nelerdir?

Erken evrede böbrek kanseri genellikle şikayet veya belirtiye neden olmaz. İlerlemiş evrelerde böbrek kanseri aşağıdaki şikayetlere neden olur:
İdrarda kan görülmesi
-Sırt ya da yan bölgede ağrı
-İştah kaybı
-Açıklanamayan kilo kaybı
-Yorgunluk
-Ateş

Nedenleri Nelerdir?

İlerlemiş yaş:  Yaş ilerledikçe böbrek kanseri riski artar.
Sigara: İçmeyenlere göre sigara kullananların böbrek kanseri riski daha fazladır. Sigarayı bırakınca kanser riski azalır.
Obesite: Ortalama ağırlığa sahip kişilere göre obezlerde böbrek kanseri riski daha yüksektir.    
Yüksek kan basıncı (hipertansiyon):  yüksek tansiyon böbrek kanseri riskini artırır.
Böbrek yetmezliği tedavisi görmek: Kronik böbrek yetmezliği tanısıyla uzun süreli diyaliz tedavisi alan hastalarda böbrek kanseri ihtimali yükselir.
Çeşitli kalıtsal hastalıklar: Von-Hippel-Lindau hastalığı, Birt-Hogg-Dube sendromu, tüberoz sklerozis hastalığı, herediter papiller renal hücreli karsinom gibi doğuştan olan hastalıklar böbrek kanseri riskini artırır.
Ailede böbrek kanseri hikayesi: Ailesinde genetik hastalık olmadan birden fazla bireyde böbrek kanseri olması böbrek kanseri riskini artırır.

Kan ve idrar testleri: Şikayetlerinize neden olan bulgularla ilgili kan ve idrar testleri gerekli bilgileri sağlar.
Görüntüleme testleri: Görüntüleme testleri böbreğinizdeki anormallikleri ya da tümörü gösterebilir. Ultrason, bilgisayarlı tomografi ya da manyetik rezonans görüntüleme kullanılabilir.
Böbrek dokusundan örnek alma (biyopsi): Çok seyrek olarak bazen böbrekteki şüpheli bölgeden küçük doku örneği almak gerekebilir. Bu doku örneğinden kanser hücreleri aranır.

 

Kanseri Önlemek Mümkün müdür?

Sağlığınıza katkı sağlayacak hamleler böbrek kanseri riskinizi azaltabilir.
Sigarayı bırakın: Eğer sigara içiyorsanız bırakın. Destek programları, çeşitli ilaçlar gibi sigarayı bırakmanıza yardımcı olacak yöntemler mevcuttur. Doktorunuza sigarayı bırakmak istediğinizi söylediğinizde size yardımcı olacak yöntemleri söyleyecektir.
Sağlıklı kiloda kalın: Sağlıklı kilonuzu korumaya çalışın aşırı kilolu ya da obez iseniz günlük aldığınız kalori miktarını azaltın ve gün içinde fiziksel olarak daha aktif olmaya çalışın.
Kan basıncınızı kontrol altında tutun: Eğer tansiyonunuz yüksek ise doktorunuza danışıp gerekli desteği alın. Bazı insanlar tansiyonunu düşürmek için medikal tedaviye ihtiyaç duyarlar. Egzersiz, kilo kaybı, diyette değişiklikler gibi yaşam stilini değiştirecek faktörler de yardımcı olabilir.

 

Evreleri

Böbrek kanserinin ilerlemesi 4 evrede oluşur

1- Tümör böbrek içine sınırlı olur ve 7 cm’den küçük olur. Herhangi bir metastaz veya lenf nodu tutulumu olmaz.

2- Tümör 7 cm’den büyük olur ve böbreği örten kılıfın (Gerota fasyası) dışına taşmaz. Herhangi bir metastaz ve lenf nodu tutulumu olmaz.

3- Tümör böbreğin ana damarlarına ve vücudun büyük toplar damarına uzanmış olur.

4- Tümör böbrek etrafında olan kılıfın-fasyanın (Gerota fasyası) dışına taşarak komşu organlara yayılmış olur.

bottom of page