top of page
  • Whatsapp
  • Instagram

Mesane Kanseri

g1g144.png

Nedir?

Mesane kanseri en sık rastlanan kanserlerdendir. Erkeklerde kadınlardan sık olarak görülür ve genellikle ileri yaş hastalığıdır ancak genç yaşlarda da mesane kanseri görülebilir.
Kanser genellikle mesanenin içindeki hücrelerden gelişir (mesane karnın alt bölgesinde idrarı depolayan içi boş organdır). En sık mesanede görünse de idrar yollarının diğer bölümlerinde de aynı tip kanser görülebilir. 
Her on kanserin yedisi erken tedavi edilebilir evrede yakalanır. Yine de erken evrede yakalan kanserler nüks (yeniden ortaya çıkma) edebilir. Bu nedenden dolayı mesane kanseri tanısı ile tedavi edilmiş hastalar nüks ve ilerleme yönünden düzenli aralıklarla senelerce takip edilir.

Bulguları Nelerdir?

Mesane kanseri bulgu ve belirtileri
-İdrarda kan görme 
-Ağrılı idrar yapma
-Alt karın bölgesinde ağrı
İdrarda kan varsa, idrar rengi parlak kırmızı ya da kola renginde olabilir. Bazen idrar rengi normal olabilir, kanama yapılan idrar tahlilinde tespit edilebilir. Mesane kanseri olan hastalarda:
-Sırt ağrısı
-Sık idrara çıkma gibi şikayetlerde olabilir. Ancak bu şikayetler sıklıkla başka hastalıklara bağlı gelişir.

Nedenleri Nelerdir?

Mesane kanseri mesanede ki hücreler kontrolsüz çoğalmaya başlayınca gelişir. Düzenli bir şekilde büyüme ve bölünme yerine, hücrelerin kontrolsüz çoğalıp ölmemesine neden olan mutasyonlar bu hücrelerde görülür. Bu anormal hücreler kanseri meydana getirir.
Mesane kanseri nedenleri arasında:
-Sigara ve tütün kullanımı
-Mesleki olarak kimyasal ajanlara maruz kalma
-Geçmiş yıllarda radyoterapi (ışın tedavisi) alma
-Mesaneyi döşeyen hücrelerin devamlı tahriş olması
-Parazitik enfeksiyonlar (Türkiye dışı)
Mesane kanserine neden olan faktörler tam olarak belirlenememiştir, hiç risk faktörü olmayan hastalarda kanser görülebilir.

Mesane Kanserinin Türleri Nedir?

Mesanenizdeki farklı hücreler kanserleşebilir. Kanserin geliştiği hücre tipi mesane kanserinin tipini belirler. Kanserin tipi hastalığın tedavisine yönelik en iyi seçimi yapmamıza olanak tanır.
Mesane Kanseri Tipleri
Üroteliyal kanser:

Daha evvel değişici hücreli kanser olarak adlandırılan üreteliyal kanser mesane içini kaplayan hücrelerden gelişir.  Üreteliyal hücreler mesane dolu iken genişler mesane boş iken büzüşürler. Aynı hücreler üreter ve üretrayı da kapladığından kanser o bölgelerde de oluşabilir. Ülkemizde en sık görülen mesane kanseri türüdür. 
Yassı hücreli kanser:
Yassı hücreli kanser, uzun süreli idrar katateri kullanımı ya da enfeksiyondan dolayı mesanenin devamlı tahrişine bağlı olarak gelişir. Türkiye de seyrek olarak görülür. Bazı parazit enfeksiyonlarının (şistomiyazis) mesanede iltihaba neden olduğu dünyanın farklı bölgelerinde rastlanır.
Adenokanser:
Mesanede mukus salgılayan bezleri yapan hücrelerden gelişir. Adenokanser de ülkemizde seyrektir.
Bazı kanserler birden fazla hücreden meydana gelebilir.

Risk Faktörleri Nelerdir?

Mesane kanseri riskini artıran faktörler şunlardır:
Sigara
Sigara, puro ya da puro içimi idrarda zararlı kimyasalların birikimine neden olarak mesane kanseri riskini arttırır. Sigara içtiğiniz zaman vücudunuz dumandaki kimyasalları işleyerek idrarda birikimine yol açar. Bu zararlı kimyasallar mesaneyi oluşturan hücreleri hasarlandırarak kanser riskini artırır.
İlerleyen yaş
Mesane kanseri riskiniz yaşla birlikte artar. Mesane kanseri her yaşta görülebilir ancak 40 yaşından önce seyrek olarak saptanır. 
Erkek olmak
Erkeklerde mesane kanseri kadılardan daha fazla oluşur.
Çeşitli kimyasallara maruz kalma:
Böbreklerin kan dolaşımından zararlı kimyasalları filtre etmede kilit rolü vardır. Kimyasallar filtre edilerek mesaneye yollanır. Bu sebepten bazı kimyasalların mesane kanseri riskini artırdığı bilinmektedir. Boya, lastik, deri ve tekstil sanayinde kullanılan arsenik ve diğer kimyasalların kanser gelişiminde rolü vardır. 
Daha evvel kanser tedavisi görme:
Anti-kanser ilacı olan siklofosfamid mesane kanseri riskini artırır. Daha önceden kanser tanısıyla pelvik bölgesini hedef alan radyoterapi almış hastalarda da mesane kanseri gelişme riski artar. 
Kronik mesane iltihabı:
Uzun süreli idrar katateri kullanımına bağlı kronik veya sık tekrarlayan mesane iltihapları (sistit) mesanede yassı hücreli kanser riskini artırır.  
Ailede ya da kendinde kanser öyküsü:
Eğer mesanenizde kanser varsa tekrar etme ihtimali yüksektir. Eğer birinci derecede akrabalarınızda mesane kanseri varsa sizin içinde risk var demektir.

bottom of page