top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
Adsız tasarım (82).png

Robotik Cerrahi

robotik2jpg.png

Nedir?

Robotik cerrahi diğer adıyla da Vinci robotik cerrahi sistemi minimal invaziv cerrahinin gelişmiş en teknolojik halidir. Robotik cerrahi sistemlerinin dünyadaki tek örneği olan da Vinci robotu; cerrah konsolu, hasta konsolu ve görüntü kulesi olmak üzere 3 ana bölümden oluşur. Cerrah konsolundan komutlar hasta konsolunda bulunan Da Vinci robotuna aktarılır. Da Vinci robotuna steril olarak özel bir kılıf giydirilir. Laparoskopik ameliyatlarda olduğu gibi karın duvarından, yapılacak ameliyata göre kesiler yapılarak trokar adı verilen el aletlerinin rahatlıkla karın içerisine girmesini ve hareket etmesini sağlayan aletler girilir. Yapılacak ameliyata göre uygun trokardan 3 boyutlu görüntüleme sistemi girilir. Görüntüleme cihazı robot kontrollü olduğu için titreme yapmaz ve cerrah, gerçeğe oldukça yakın üç boyutlu bir görüşe sahip olur. Optik sistem yüksek çözünürlüklü ve görüntü fiberoptik kameralar ile aktarığından dolayı görüntü yaklaştırılsa da görüntü kaybı olmaz. Cerrah dar alanlarda ve derinliklerde normal görüş alanından daha iyi görüntüleri sağlayabilir. Ardından diğer trokarlardan yapılacak cerrahide gerekli olan el aletleri girilir. El aletleri ile robotik konsol bağlantısı sağlanır. Cerrah, cerrah konsoluna oturarak el hareketleri ile robotik konsol hareketlerini yönetir. 720 derecelik dönüş açısına sahip olan robotik kollar, insan elinin yapması mümkün olmayan hareketlerin kolaylıkla yapılabilmesine imkan tanır. Cerrahın ellerindeki küçük titremeler, robot kontrolünde olan cerrahi gereçlere yansımaz. Böylece cerrahide yaşanabilen hata payı mümkün olan en düşük seviyeye indirilir.

Ürolojide Robotik Cerrahi

Robotik cerrahinin en sık kullanıldığı bölümlerin başında üroloji gelir.

  • Prostat kanseri cerrahisi; Dar olan leğen kemiği içerisinde hareket kabiliyeti robotik cerrahi ile artar, daha net görüş ile prostata yakın olan sinirler korunur, böylece operasyon sonrasında sertleşme ve idrar kaçırma gibi problemler çok daha nadir görülür.

  • Böbrek ameliyatları-böbrek kanseri, idrar yolu darlığı ameliyatları; Böbrek kanserinde böbreğin tamamen ya da kısmen alınması ameliyatlarında böbreği besleyen damarlar serbestleştirilip bağlanmasında hareket kabiliyetinin yüksek olmasını sağlar. Olası komplikasyon riskini en aza indirir.

Robotik Cerrahi Avantajları

Robotik cerrahi teknolojisinin pek çok karmaşık cerrahi işlemi bir arada gerçekleştirmede kolaylık sağladığı için, sayılabilecek çok fazla yararı bulunmaktadır.

  • Cerrahi operasyonlarda küçük bir kesi ile gerçekleştiren robotik cerrahi sistemi, hastanın vücudunda daha az travma ve ağrı, minimum yara izi, hastanede yatış süresinin kısalması ve daha hızlı iyileşme süresi sağlaması sebebiyle hasta lehinedir. Daha az yara enfeksiyonuna neden olur.

  • Robotik cerrahi avantajları içerisinde sayılabilecek bir diğer durum ise, ellerin hareketlerini taklit edebilen ve eklemli yapıya sahip robotik kolların kullanılmasıdır. Geleneksel yöntemlerle kıyaslandığında mümkün olandan daha fazla el becerisi ve hassasiyet sunmaktadır. Robotik kollar, 720 derece açıyla dönebilir ve titreme yapmaz.

  • Robotik cerrahide yüksek çözünürlüklü 3D kameraların kullanılması, cerrahların normalde çıplak gözle göremedikleri alanları yakından görmelerini sağlamaktadır. Normalde görülen görüntü, görüntü kaybı olmaksızın 10 kat büyütülebilir. Bu da daha fazla alan üzerinde cerrahın hâkimiyet kurması ve operasyonu tüm ince detaylarıyla bir arada görmesi anlamına gelmektedir.

  • Hekim oturarak çalıştığı için daha az yorulur. Böylece uzun süren operasyonlarda hekimin stres düzeyi azalırken konsantrasyon seviyesi artar.

bottom of page