Sertleşme Güçlüğü

Erektil Enfeksiyon
Sertleşme Sorunu, erkek cinsel organı olan peniste cinsel birleşmenin başlaması ve devam etmesi için gereken ve ya istenilen derecede sertlik oluşturulamaması durumudur. Halk arasında iktidarsız ve ya ereksiyon bozukluğu olarak da ifade edilen penisin sertleşme sorunu, tıpta erektil disfonksiyon olarak adlandırılır.
Penisin sertleşmesi, cinsel bir uyaran sonrası kişide meydana gelen psikosomatik hemodinamik bir refleksin ortaya çıkmasıyla, küçük balonlardan oluşan penis kavernoz cismine gelen kan hızının artması sonucu penil dokunun genişlemesi ve uzaması durumudur. Bu zincirin herhangi bir yerindeki soruna bağlı penil sertlik kaybına sertleşme sorunu denilebilmektedir
Sertleşme sorununun bu soruna sahip erkeğin ve esinin üzerindeki olumsuz etkisi sanılandan daha büyük olabilmektedir. Başta bu durumu yaşayan erkekte ciddi bir özgüven kaybı ve mutsuzluk oluşturabilmektedir. Eşle aradaki cinsel bağ da hasarlandığı için eşi tarafından direk eleştirilere maruz kalabildiği gibi sertleşme sorununa bağlı olarak cinsellikten uzak kalınarak eşler arasındaki sevgi bağlarının da zayıflamasına neden olabilmektedir. Kimi zaman yeni evli çiftlerde ,cinsellik sıklığının daha az olmasına neden olarak bir infertilite nedeni de olarak da karşımıza gelebilmektedir.
Sertleşme sorunu en sık yaşanan cinsel fonksiyon bozukluğudur. Ancak insanların, cinsel yaşamları hakkında konuşmaktan hoşlanmamaları nedeniyle sertleşme sorununun toplumda görülme sıklığı hakkında doğru bir prevanas çalışması yapılamamaktadır . Ancak kliniklere yapılan başvuru sıklığı ,benzer etkenlere bağlı bir başka hastalık olan koroner atar damalar hastalıklarının görülme sıklığı sertleşme sorununun toplumda sanılandan çok daha sık rastlandığını göstermektedir.
Nedir? Nasıl Teşhis Edilir?
Sertleşme sorunu zaten bir hasta yakınması olduğu için sertleşme sorunu olup olmadığını anlamak için belirti bulgu aramaya gerek bir durum yoktur. Kişi zaten penis sertleşmesiyle ilgili olan şikayetiyle hekime başvurur. Yani sertleşme sorunu kişinin fark etmediği senil-gizli ilerleyen bir durum değildir ve bunu saptamaya çalışma durumu da söz konusu değildir.
Sertleşme sorunu hastaların gözünde sıkça ” ilişkide hiç sertleşme olamaması hiç sertliği başlatamama durumu” gibi de algılanabilmektedir. Bu yüzden genellikle yaşadıkları sorunu anlatırken “bende sertleşme sorunu yok, sadece ilişki sırasında penisim vajen içinde yumuşuyor sertliğini kaybediyor” olarak ifade edilebiliyorlar. Sertleşme sorununun tanımına baktığınızda bu durum da aslında yaşanan sertleşme sorununun bir başka ifadesi olduğu anlaşılacaktır. Sadece sertleşme sorununun erken dönemde daha hafif sonuçları belki kişiler tarafından dikkate alınmadığından dolayı bu durumları belirti olarak kabul edilebilir.
Sertleşme Sorunu Belirtileri
-
İlişkiyi başlatırken penisin sertliğinin daha geç oluşması(eskiye oranla daha uzun süre ön sevişme gereksinimi)
-
Sertleşmiş penisin vajen içinde yumuşaması -sertliğinin kaybı
-
Sekonder Premature ejakulasyon. Sonradan kazanılmış erken boşalma
-
Penisin ereksiyon halindeki sertlik derecesinin eskiye göre biraz daha azalması
-
Etkenlerin varlığı: Kilo almak, hareketsizlik, Diyabet tansi almak, sigara kullanımı, kötü beslenme
Sertleşme sorununda tanı ve teşhis yöntemleri sertleşme sorununun varlığı ve yokluğunu belirlemek için değil, sorunun ağırlığını ve nedenlerini saptamaya yöneliktir.
Bunun için pratikte penil doppler , kan hormonal ve biyokimyasal değerlendirme kullanılabilir. İntra kavernoz arter basınç ölçümü gibi bir çok tanı yöntemi olmasına rağmen bunların daha travmatik invazif yöntemler olmasından dolayı pratikte sık tercih edilmezler. Bunun yanı sıra penil hemodinami holterleri ( Nokturnal Penil Tumesans -NPT ) ve ya biotensiometre gibi noninvasif başka yöntemler de olmasına rağmen çok efektif sonuç vermediği için pratikte terkedilmiş birçok test metodları da mevcuttur.
Bu alanda deneyimli bir hekim tarafından alınan dikkatli bir anamnez sertleşme sorununun ağırlığı ve nedenleri hakkında en etkili bilgileri verebilmektedir. International İndex of erection function (İİEF) denilen hazırlanmış sorulardan da yararlanılabilir. Atheroscleros dışı şüphelenilen bir bulgu durumunda o yönde daha ileri tahlil tetkik yapılabilir.